Data er en stærk rådgiver – men den må aldrig blive chef

14. marts 2025
4 minutters læsetid
Som direktør kan du få data på stort set alt i dag. Områder, hvor du før skulle gætte, gisne og håbe på, du gjorde det rigtige, kan du nu få super ærlige data, der...
Del
Indholdsfortegnelse

Som direktør kan du få data på stort set alt i dag. Områder, hvor du før skulle gætte, gisne og håbe på, du gjorde det rigtige, kan du nu få super ærlige data, der fortæller dig, om du er købt eller solgt.

Der er ikke længere plads til dem, der tror. Alle skal vide.

Sådan kan det i hvert fald godt opleves i den digitale tidsalder. Men det er fordi, du sætter data i chefstolen af frygt for at tage den statistisk forkerte beslutning. Du vil hellere lade data, statistik og AI tage dine beslutninger, end at komme i en situation, hvor du kan lave en personlig fejl.

Men det har aldrig været meningen at data skulle være chef. Det er den faktisk ret dårlig til. Men som rådgiver kan data være fantastisk.

Her er 3 tips til, hvordan du kan vriste data ud af chefstolen og tilbage i rådgiverrollen:

1. Data uden handling er bare støj og spild af tid

Den første fælde, du kan falde i, er, at du samler en masse data ind, fordi det kan lade sig gøre, men du bruger den ikke reelt til noget. Fordi du ikke ved, hvordan du skal forholde dig til den.

Derfor: Sørg for kun at indsamle data, der rent faktisk er relevant for din strategi.

Og sørg også for, at du bliver den til noget. Det kan godt være, at produktionen er faldet med 17 procent fra Q2 til Q3, men hvordan vil du handle på den viden?

Det er her, dit job som direktør bliver vigtigt.

2. Data kan af- eller bekræfte dine antagelser

Hvis du starter med en antagelse og samler data for at be- eller afkræfte den antagelse, så bruger du data på en fornuftig måde. Nogle ville måske endda sige, at det minder lidt om den videnskabelige metode.

På den måde samler du ikke bare data, fordi du kan, men fordi du gerne vil blive klogere.

Derfor: Start med noget, du tror er sandt (om markedet, din virksomhed, dine medarbejdere) og brug så data til at undersøge, om du har ret eller ej.

3. Data kan vise tendenser, du skal forstå nuancerne

Med data kan du spotte tendenser, der kan have en stor indflydelse på, hvordan du driver din virksomhed. Men den kan ikke vise dig de små nuancer, der kan gøre tendenserne piv-relevante for den specifikke situation, du står i lige nu.

Derfor: Er det vigtigt, at du slår koldt vand i blodet, når du pludselig støder på data, der potentielt kan vende din verden på hovedet. Husk, at det er dig, der er eksperten i lige netop din virksomhed og branche.

Så spørg dig selv:

  • Hvad er det værste, der kan ske? Og hvor sandsynligt er det?
  • Hvilke muligheder skaber den nye data for min virksomhed?
  • Hvordan skal jeg justere min nuværende strategi?

På den måde er det dig, der sidder i chefstolen. Og ikke bare den strøm af information, der ellers nemt kan overmande dig.

Så næste gang du står med en stor beslutning, så spørg dig selv: Bruger jeg dataen til at understøtte mine beslutninger – eller lader jeg dem styre mine beslutninger?

Vil du have flere værktøjer til at gøre din virksomhed mere robust?

Download ‘Direktørens guide til at skabe sikkerhed i krisetider’ og få de 7 opmærksomhedsområder, der kan bringe din virksomhed sikkert igennem tider som nu.