Vidste du at du er i en unik situation lige nu?

10. februar 2021
4 minutters læsetid
2020 er et overstået kapitel, hvor vi alle fik mange nye og anderledes erfaringer, som vi lige så godt kan bruge konstruktivt, så 2021 bliver et væsentligt bedre år end 2020. Da landet lukkede...
Del
Indholdsfortegnelse

2020 er et overstået kapitel, hvor vi alle fik mange nye og anderledes erfaringer, som vi lige så godt kan bruge konstruktivt, så 2021 bliver et væsentligt bedre år end 2020.

Da landet lukkede ned i marts måned, stod vi lige pludselig med helt tomme ordrebøger. Med alle vores aktiviteter baseret på fysisk tilstedeværelse betød det, at vores ordrebog pludselig var helt tom.

Vi havde to valg: enten skulle vi se tiden an og håbe på det bedste, eller også skulle vi kigge indad og vurdere om den måde vi hjalp virksomheder og organisationer på, gav mening i et online miljø.

Vi valgte det sidste og har løbende gennem hele 2020 revurderet vores ydelser og justeret vores virksomhed, så den i dag kan leve fuldt ud i en online verden, selvom vi selvfølgelig håber at der åbnes for fysiske aktiviteter indenfor en overskuelig fremtid.

Vores aktiviteter planlægges og gennemføres med udgangspunkt i de erfaringer vi har fra missioner i forsvaret, fordi de ALTID virker, også i usikre tider. Mange af metodikkerne er brugt gennem flere hundrede år og virker stadig her i 2021.

Kort sagt er der 3 trin, som du kan bruge i din virksomhed/organisation:

Trin 1:

 • Sørg for at du ALTID har et overblik over hvor du er som virksomhed (minimum på ugebasis):
 • Hvad er status ved jeres kunder og har deres behov ændret sig?
 • Leveres den værdi i ønsker og bliver den også opfattet sådan hos kunden
 • Hvordan har medarbejderne det (trivsel og kompetencemæssigt)
 • Hvordan er den finansielle situation
 • Hvad er status på produktion og/eller projekter
 • Hvor er I, i forhold til jeres mål (foran/bagud)
 • Hvad kan udfordre jer i at nå målene (risici)
 • Vores udgangspunkt er ALTID, at målet IKKE bør ændre sig, medmindre det er totalt umuligt at nå dem. Men de fleste mål kan nås, det er blot et spørgsmål om hvilken vej man vælger.

Trin 2:

Fastlæg de handlinger, som der skal til for at nå jeres mål og planlæg med korte tidshorisonter. I Danmark er restriktioner ofte blevet ændret med meget kort varsel, så vi arbejder med detaljerede planer for 4 uger ad gangen. – Målene for året har vi nedbrudt til kvartalsmål og månedsmål. Men aktiviteterne for at nå dertil, fastlægges først 4 uger før og altid med udgangspunkt i den situation, som vi p.t. befinder os i. Hvis vi ser på den nuværende situation, så regner vi ikke med at der sker en genåbning indenfor den nærmeste tid og planlægger derefter (vi har dog en plan B, såfremt der åbnes yderligere).

Trin 3:

Lav / hav en løbende opfølgning i virksomheden på ugentlig basis, hvor I med fordel kan bruge denne ”dagsorden”:

 • Alle giver en status på deres trivsel
 • Status på planlagte aktiviteter og hvis de er bagud eller ved at komme bagud, hvad kan I gøre for at hjælpe dem ”tilbage på sporet”.
 • Aftal handlinger og HVEM der skal udføre og hjælpe med at få dem gennemført
 • Hvis ikke du har medarbejdere, så find en god ven/mentor, som kan hjælpe med at ”holde dig i ørerne”. Det at man har en anden end en selv til at holde en op på det man skal, gør ofte at motivationen for at nå det er større.

Disse trin gennemføres i en cyklus, fordi omstændighederne kan og vil altid ændre sig (nogle gange hurtigt og meget synligt som den pandemi vi ser lige nu med restriktioner m.m, andre gange kommer de listende uden at man kan mærke det.

Vi ser oftest at de voldsomme ændringer, typisk sker på det korte sigt og den listende på den længere bane.

Så brug de 3 trin og inddrag de erfaringer I har fra 2020 og brug dem konstruktivt, så du får et noget bedre 2021.

Nogle vil sikkert sige at det er selvfølgeligheder, som er nævnt ovenfor, men det er desværre lige præcis de områder, vi ofte oplever at man fejler på i hverdagen.

Hvis der er helt styr på det i din virksomhed / organisation, så burde det være nemt at besvare nedenstående:

 • Hvad er de allervigtigste 3 ting min virksomhed skal opnå i denne uge/denne måned/dette kvartal
 • Hvad er de 3 største risici for at nå det