Velkommen til trin 2 af et mere positivt og produktivt arbejdsliv

6. september 2019
2 minutters læsetid
Vi håber, at du allerede kan mærke effekten af øvelsen ”tre gode ting”, og at du har en kalender som den nedenfor. Det næste, vi vil fokusere på, er, hvordan man skaber fokus og...
Del
Indholdsfortegnelse

Vi håber, at du allerede kan mærke effekten af øvelsen ”tre gode ting”, og at du har en kalender som den nedenfor.

Det næste, vi vil fokusere på, er, hvordan man skaber fokus og flow.

Vi mennesker arbejder bedst, når vi er i flow – en tilstand, hvor man er opslugt af den opgave, man er i gang med. Når vi bliver forstyrret, tager det tid, før vi kan opnå samme tilstand igen. Den svenske hjerneforsker Katarina Gospic er gennem et metastudie nået frem til, at det tager op til 25 minutter at komme tilbage i fokus igen.

Sådan sikrer du dig tid til fokus:

  • Læg nogle blokke ind i din arbejdsdag, hvor du ikke ønsker at blive forstyrret. Brug noget, som kan kommunikere, at du ikke vil forstyrres (eksempelvis rød LEGO-klods, STOP-skilt eller en lampe, som vist nedenfor).
  • Start med at bruge ”Pomodoro-teknikken”, som er en teknik, der sætter fokus på at maksimere din produktivitet over en længere periode. Teknikken blev opfundet af Francesco Cirillo i slutningen af 1980’erne. I sin enkelthed går teknikken ud på at dele sin tid ind i intervaller af typisk 25 minutter efterfulgt af 5 minutters pause. Derefter starter en ny pomodoro. I intervallerne må du kun lave den/de opgaver, du har besluttet dig for at lave. Efter fire pomodori tager man en pause på 15 til 30 minutter.

Det, der gør metoden effektiv, er, at regelmæssige pauser gør det muligt over længere tid at fastholde en højere produktivitet. Pauserne bliver en belønning for arbejdet. Derfor er det vigtigt, at pausen bruges til pause og ikke til ”lige at checke mailen”. Samtidig er den korte varighed på 25 minutter som regel nok til, at man kan undgå overspringshandlinger.

Sådan kommer du i gang:

  • Prioriter dine opgaver og tag den vigtigste opgave, du har lige nu
  • Start din første pomodoro og lad dig ikke forstyrre.

Meningen med Pomodoro er ikke mængden, man skal nå, men derimod fokus på en konkret opgave.
Vi håber, du tager metoden til dig og prøver den af. Husk at fortsætte afkrydsningen og dagens ”tre gode ting”.

God weekend!