Søren Leth Nielsen har startet rådgivningsfirmaet Zephyr Consulting og vil rådgive små og mellemstore firmaer i sin fritid. Det giver ham nemlig energi at arbejde med mennesker.
Grindsted: Èn af de første ting, Søren Leth Nielsen fik at vide som helt ung sergent var:
“Du kan klare dig på din rang i de første 14 dage. Herefter, er det jer som personer, der klarer resten”.
Og det er netop menneskene, der er vigtige for Søren Leth Nielsen – i de virksomheder, han rådgiver. I foråret stiftede han firmaet Zephyr Consulting, et konsulent- og rådgivningsfirma for små og mellemstore virksomheder. Det har han gjort, fordi han har fundet ud af, hvad der giver ham energi, og fordi han nyder at gøre en forskel.
På cv’et står der FDF-leder gennem mange år, en karriere i Forsvaret og arbejdspladser som Siemens og Maersk – og lige nu er han performance og riskmanager på Danmarks største anlægsprojekt i Nordsøen.
SØREN LETH NIELSEN
Søren har et kursusforløb på vej i Magion, der løber fra den 15. november til den 7. februar 2018. Kurset tager udgangspunkt i, at tre ud af fire ledere oplever, at den daglige drift tager for meget tid. Det betyder, at udviklingen af sig selv som leder nedprioriteres.
Søren er gift med Marianne, der er lærer på Vestre Skole.
De to har fem børn på 29,28, 23, 17 og 14 år.
Ansvar og brokhoveder
Han har ikke i sinde at komme og fortælle virksomhederne, hvordan de skal gøre uden at have talt om de behov og udfordringer, virksomheden har. Der findes ingen standardløsninger, for det kan være vidt forskelligt fra virksomhed til virksomhed, og han vil heller ikke prøve på at putte medarbejdere ind i modeller og kasser. For mennesker er mennesker. Til gengæld vil han gerne hjælpe virksomheden med at vækste og se nye muligheder. Og han vil gerne skubbe blidt til folk, så de har lyst til at udvikle og flytte sig – og måske gøre tingene lidt smartere.
– På mange virksomheder er det sådan, at værktøjskassen er fuld af teoretiske uddannelser og kurser, men man glemmer ofte menneskene, selvom de er de allervigtigste, siger Søren Leth Nielsen, der er kommet til interviewet på JydskeVestkystens adresse. Han er vant til at lede og styre, og snart står han ved tavlen og tegner en model – faktisk er han vild med tavler, fordi de lægger op til dialog, læring og samarbejde. Han tegner tre cirkler rundt om hinanden.
– Der er tre måder at tænke på. Den inderste er vores selvkontrol, og hvad vi selv kan vælge at gøre. I den anden cirkel har vi indflydelse, og i den tredje cirkel er der tale om regler og politikker – ting, vi ikke kan gøre noget ved, forklarer Søren Leth Nielsen, der snart sætter sig ned for at fortsætte interviewet i øjenhøjde.
– Dem, der taler og forholder sig til ting i den yderste cirkel, bliver ofte opfattet som brokhoveder, fordi de fokuserer på ting, som de ikke kan gøre noget ved. De bekymrer sig. Handler vi inden for de to andre cirkler, vil de ofte udvide sig, og man vil få større indflydelse på, hvad der sker omkring en, forklarer Søren Leth Nielsen, der sammen med virksomhederne vil tage et kig på, hvor de gerne vil hen og hvordan – ikke mindst ved at ændre tankesættet.
Lysten til at gøre en forskel
– For at vi som mennesker kan levere en vis kvalitet, er der altid nogle forudsætninger som skal være på plads, hvilket vi ofte glemmer, siger Søren Leth Nielsen, der oplever, at det er ret simple værktøjer, der kan få folk og virksomheder til at flytte sig. Samtidig er det også noget af det sværeste, for det ligger ikke til os bare at ændre på vores vaner.
I langt de fleste organisationer mener han dog, at der nemt kan hentes 10-20 procent hjem på bundlinjen uden at ændre på medarbejderstrukturen.
– Det handler om at gøre tingene lidt smartere.
Og her er medarbejderne eksperterne, fordi de er dem, som har fingrene “nede i maskinrummet” og ved, hvad der udfordrer.
– Det er vigtigt at give folk plads til at tænke ud af boksen. For grundlæggende vil alle mennesker gerne gøre et godt stykke arbejde, påpeger Søren Leth Nielsen, der selv er blevet selvstændig på sidelinjen, fordi han har lyst. Det betyder, at ferier, weekender og fritid i øvrigt går med arbejde.
Tillid er altafgørende
Ordet Zephyr stammer fra den græske mytologi. Det var den blide friske vestenvind, der tog forårsregn med sig og fik alt til at spire på ny. Søren Leth Nielsen vil gerne føre det billede over på de virksomheder, som han arbejder med.
– Vi kan ikke ændre på vores fejl, men lære af dem, lyder det fra Søren Leth Nielsen, der selv har lært en del over årene med fem børn og udstationeringer på Balkan, i Afghanistan, Syrien og Mellemøsten.
– Jeg har lært at prioritere min familie højt, når jeg er sammen med dem. De har ikke fortjent, at jeg er sur og tvær, når jeg er hjemme, siger Søren Leth Nielsen, der beskriver tillid som altafgørende både i forretningsøjemed og på hjemmefronten.
– Hvis man krøller et stykke blankt papir sammen, så er det rigtig svært at rette det ud igen, og det er det samme med tillid og relationer. Mennesker skal have det godt for at yde deres bedste.