Efter denne weekend, er den ”officielle” industriferie ovre og hverdagen kalder.
Vi håber at du har nydt ferien og for alvor fået koblet af og nydt samværet med venner og familie. Du er måske en af dem, som har glædet sig ekstra meget til ferien i år, fordi den kommer efter en lang periode med restriktioner.
Hvis du er en af de sidste, kan det være at du er blandt de 30 – 60%, som rammes af ”Post-Holiday Blues” efter du er vendt tilbage på arbejdet. – Det er en slags depression eller tilstand, hvor du rammes af søvnløshed, lav energi, irritabilitet og koncentrationsbesvær.
Der er ikke megen forskning på området, men der er enighed blandt eksperter om, at den mindre adrenalin er den største synder. Princeton, NJ-baseret klinisk psykolog Dr. Eileen Kennedy-Moore antyder, at den pludselige tilbagetrækning af stresshormoner efter en større begivenhed, det være sig et bryllup eller ferie, kan have en stor indvirkning på vores biologiske og psykologiske velvære. Og når det kombineres med hjernens forsøg på at genoprette orden, samtidigt med den justerer mellem forskellige oplevelser, får man en ubalance.
For at undgå at være længe i tilstanden, eller undgå at komme i den, kan du med fordel fokusere på følgende:
- Pas på dig selv: Sørg for god søvn, bevægelse og fornuftig mad (lad ikke lækkerierne fra ferien friste i hverdagen). Få det ind i en fast rutine, jo hurtigere det sker, jo bedre er det.
- Hav gode oplevelser: Der er ikke tvivl om at gode og sjove oplevelser har en stor indvirkning på vores velbefindende. Ved at du planlægger nogle af disse aktiviteter, har du også noget godt at se frem til. Så få allerede et par miniferier og/eller oplevelser i kalenderen med det samme.
- Kom stille og roligt i gang: Lad være med at begynde med lange to-do lister og lange arbejdsdage. Accepter at det tager tid inden du er 100% oppe i gear igen.
- Kig fremad mod nye ting du vil opnå: Sæt dig f.eks. en række mindre mål og gå efter dem. Det vil give dig et mindre dopamin kick hver gang du når et nyt mål. – Det kan du kan leve længe på.
- Generelt: Bliv ved med at fokusere på de positive ting, hver dag. – Det kan ikke siges for ofte. Prøv f.eks. øvelsen tre gode ting, hvor du sidst på dagen skriver tre ting ned, som har været gode i løbet af dagen. Det behøver ikke være de bedste ting, bare tre gode ting. Derudover skal du skrive, hvorfor det var en god ting. F.eks. det var dejligt at jeg var ude at løbe en tur, fordi jeg fik renset mine tanker og nød fuglenes sang. Øvelsen kan også laves i familien, hvor I hver især deler tre gode ting fra dagen med hinanden. I vil opleve at jeres samtaler vil ændre karakter og mere går i retning af ting, som betyder noget for jer. – I vil allerede opleve en stor positiv forskel efter et par uger.
Kom rigtig godt i gang.