5. december 2022

ARBEJDER DU MED ET A OG Z-HOLD?

Togsættet er et fint billede på ”Forced Ranking”, som anvendes i mange virksomheder (Kort: Metoden går ud på at opdele medarbejderne i henholdsvis de bedste (lokomotivet) og dårligste medarbejdere (vognen).

I en tid hvor det er essentielt at folk arbejder sammen, kan systemer som ”Forced Ranking” være med til at underminere teamsamarbejdet, fordi de gode ”performere” ikke vil arbejde sammen med ”de dårlige” af frygt for at ryge ned af rangeringen.

Der er endda set eksempler på folk som saboterede andres arbejder, blot for at fremstå bedre. I 2013 valgte Microsoft at droppe ”Forced Ranking”, fordi det skabte en giftig kultur og bl.a. også gik udover innovationen.

Set fra vores side, er denne tilgang til medarbejdere forældet i 2022, fordi den i høj grad hænger sammen med et X-& Y menneskesyn. Vi er ikke uenige i at hvis medarbejderen ikke leverer, så er det noget der skal håndteres med det samme. Det giver ikke nogen mening at vente til den årlige ”medarbejder rangering”.

Som Stinne Bosse sagde så fint i en af hendes første bøger, så skal man ikke gøre hovedrent, men sørge for at holde rent 😉.

Som leder kan du gøre meget for at undgå at komme i den situation, hvor du har nogle få ”lokomotiver” og mange ”vognlignende” medarbejdere, ved at huske følgende:

  • Afklar forventninger mellem dig og din medarbejder
  • Hav et kendskab til medarbejderen (personlighed, motivation og kompetencer)
  • Hav kontinuerlig opfølgning/check-in mellem dig og medarbejderen.
  • Giv løbende feedback

Alene det at huske disse ting vil gøre en stor forskel.

#performance #people #leadership #legocity #adventcalendar

ANSVARSFRASKRIVELSE: LEGO® er et varemærke tilhørende LEGO Group, som ikke sponsorerer, godkender eller støtter dette indlæg på nogen måde.

Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Articles from the blog

X