15. december 2022

Skræmmer du nye medarbejdere væk?

Ofte hører vi udtrykket om at folk ikke forlader en virksomhed, men en dårlig chef.

Men hvad er det der har en stor indvirkning på, om de forlader chefen eller ej. Årsagerne kan, jf. Manfred Kets de Vries fra INSEAD, som har forsket i emnet gennem flere årtier, inddeles i nogle få hovedkategorier:

  • Detailledelse
  • Micro management
  • Konfliktundvigelse
  • Manglende evne til at tage beslutninger.

Og så er der lige dem med de psykopatiske træk, som skaber dårligt arbejdsmiljø.

Noget som de evner at skjule for dem der er højere oppe i hierakiet (Morten Svensson, har lavet bogen, som kigger ind i ”Lederskabets mørke sider”).

De psykopatiske træk kan dels afsløres i personlighedstest, som dem vi bruger fra e-stimate. Det kan også afsløres hvis man f.eks. arbejder med 360-graders feedback på ledere, fordi det giver det bedste samlede indtryk. For hvis der er noget psykopatiske ledere, er gode til, så er det at ”forføre” den øverste ledelse/bestyrelsen, og hvis man samtidigt oplever at vedkommende leverer gode resultater, har man ofte svært ved at se det som et problem.

Men hvad kan man gøre ved det?, – Når en af de største udfordringer, er at mange ledere ikke bemærker, at de har en negativ effekt på dem omkring dem.

Det skal siges at vi gennem  flere års arbejde med ledere, ikke er stødt på så mange psykopatiske ledere, men vi har derimod ofte oplevet, at mange chefer har en rigtig dårlig/ingen fornemmelse af, hvad der motiverer de mennesker, de er ledere for.

Så vores opfordring er, at hvis man vil have det bedste ud af sine medarbejdere, er det nok en rigtig god idé at have indsigt i og forståelse for, hvad der driver og motiverer den enkelte. – Der ligger et kæmpe potentiale, som blot venter på at blive udnyttet.

Og hvis du har mørke personlighedstræk, er du nok ligeglad.

#feedback #darksideofpersonality #leadership

ANSVARSFRASKRIVELSE: LEGO® er et varemærke tilhørende LEGO Group, som ikke sponsorerer, godkender eller støtter dette indlæg på nogen måde.

Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Articles from the blog

X