14. december 2022

Har I en brandslukningskultur?

VI har efterhånden uddannet mere end 300 projektledere og en af de ting vi oftest støder på, er den brandslukning, som megen projektledelse udsættes for. ”Glem hvad du sidder med lige nu, vi har behov for din hjælp på dette her projekt LIGE NU! – Noget er gået galt og alle fokuserer kræfterne på at redde situationen. Det er jo fint, – men hvad betyder det for de opgaver der måtte ”forlades”?

Efter brandslukningen skal der nemlig samles op, hvor man slap. De opgaver, der blev arbejdet på oprindeligt, er kommet bagud i forhold til planen. Så folk må skynde sig lidt mere og ender måske igen i samme situation.

Brandslukning er rendyrket problemløsning og improvisation. Det er spændende, folk får pulsen op og man ender som helte fordi man reddede projektet…

Det er her, at ledelsen har en stor opgave i at begrænse brandslukningen. En god tommelfingerregel, er at man skal belønne den adfærd man ønsker. Det betyder så også, at hvis man gerne vil have mere stabilitet og bedre performance, så skal fokus tilbage på at planlægge, forudse, lægge strategi og bemande projekter samt at styre det hele igennem til tiden. Uanset om man er en del af A. P. Møller eller ej, så er der ikke noget nyt i: “Intet tab skal os ramme, som ved rettidig omhu kunne afværges,” er essentielt hvis man vil have en kontinuerlig god performance. Noget som APMM om nogen har vist.

Hvis ikke man som organisation har sat sine aktiviteter og projekter op på en måde, så man kan udvise rettidig omhu, er det en form for selvsabotage.

Som leder/organisation kan I undgå dette ved bl.a. at:

  • Skabe gennemsigtighed i opgaver og prioriteter
  • Nedbryd projekter og daglige opgaver i mindre bidder
  • Lav løbende opfølgning
  • Prioriter opgaver hvis ikke der er tid nok til rådighed (Det er faktisk OK at sætte opgaver/projekter på pause)
  • Hav løbende fokus på eventuelle risici

 

#firefighting #performance #structure #priorities

ANSVARSFRASKRIVELSE: LEGO® er et varemærke tilhørende LEGO Group, som ikke sponsorerer, godkender eller støtter dette indlæg på nogen måde.

Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Articles from the blog

X